
The Girl who Speaks bear – a doua carte scrisa de Susan Anderson – se ridica la asteptarile create de prima sa carte The House with Chicken Legs. Romanul este o combinatie reusita de aventura, magie si elemente din folclorul rusesc, ce abordeaza intr-un mod plin de caldura subiecte importante pentru orice varsta (acceptarea diferentelor, cautarea/ descoperirea locului in lume, curaj, prietenie). Nu trebuie citita neaparat dupa The House with chicken legs pentru ca actiunea este diferita, dar recomand totusi acest lucru pentru ca se regasesc personaje din primul roman si este o placere sa le reintalnesti aici.
Actiunea
Yanka este o fetita de 12 ani care a fost gasita cand era mica langa barlogul unui urs. Adoptata de catre vindecatoarea satului, ea este mai mare fizic si mai puternica decat majoritatea celor din satul in care locuieste si s-a simtit inotdeauna diferita fata de ceilalti copiii. Atunci cand intr-o zi picioarele i sa transforma in picioare de urs, in loc sa astepte sa mearga la doctor cu mama ei adoptiva, ea alege chemarea padurii, pentru a descoperi de ce, de unde vine si cine este ea cu adevarat. De aici incepe o aventura care te tine cu sufletul la gura pana la final. Ea cauta barlogul in care a fost gasita, unde spera sa afle mai multe indicii. In padure va afla despre o pedeapsa primita de familia ei pentru o greseala de demult si porneste sa indrepte acea greseala impreuna cu un mica echipa de animale cu care se intalneste pe drum – puiul de ren Yuri, lupul Ivan, bufnita Blackinston si nevastuica Mousetrap. Impreuna ei infrunta un dragon de foc, intr-o aventura ce aminteste de romanul Hobbitul.
La inceput Yanka simte ca trebuie sa aleaga intre lumea civilizata si natura salbatica pentru ca in final sa descopere ce insemana cu adevarat acasa pentru ea – locul unde se simte iubita si acceptata. Astfel ea gaseste echilibrul intre natura si civilizatie.
Ce mi-a placut la aceasta carte
- personajul principal Yanka – puternica fizic si psihic, curajoasa si plina de caldura
- atmosfera bogata in mituri si legende inspirate din folclorul rusesc; cartea este presarata de astfel de povestiri narate de diverse personaje, despre care nu stim exact cat adevar contin si care se imbina ca piesele unui puzzle pentru a ne dezvalui treptat trecutul familiei Yankei;
- mesajelele transmise cu caldura si tanderete – daca la inceput Yanka se simtea diferita si din aceasta cauza nu-si gasea locul, spre final ea intelege de ce este asa si prin acceptarea a ceea ce o face diferita isi da seama ca are o familie care o iubeste si o comunitate careia ii apartine.
- descrierile poetice ale naturii salbatice – padurea inzapezita, muntele semet;
Premiata cu mai multe distinctii (Indie Book Awards 2020, Wales Book of the Year 2020, St Helens Schools Library Service Book Awards 2020) The Girl who Speaks bear are aproape 2500 recenzii pozitive pe goodreads.com (media 4,29 din 5) si peste 1500 recenzii pozitive pe amazon.uk (media 4,5 din 5)
Este o carte pe care o recomand cu caldura in principal copiilor peste 11 ani dar si adultilor, ce mai poate fi un cadou potrivit in special pentru cei care iubesc padurea si muntele, sau pur si simplu iubesc sa se cufunde intr-o poveste plina de imaginatie.
